Skip to main content
Cvjetnica u sarajevskoj katedrali

Cvjetnica u sarajevskoj katedrali

Nedjeljom muke Gospodnje – Cvjetnicom, 10. travnja, započeo je najsvetiji dio liturgijske godine. Tom prigodom misu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Koncelebriralo je sedam svećenika među kojima su bili i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić kao i rektor katedrale i prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog mons. Ante Meštrović.

Blagoslov grančica
Na početku je upriličena svečana procesija od oltara do ulaznih vrata gdje je nadbiskup pozdravio misnike i nazočne vjernike. Potom je podsjetio što predstavlja Cvjetnica te blagoslovio maslinove grančice koje su razdijelili nazočni.

 DSC0009

Nakon misnih čitanja, u navještaju Muke Gospodnje po Marku ulogu Isusa imao je kanonik i profesor na sarajevskom KBF-u mons. Pavo Jurišić, narator je bio župni vikar katedralne župe vlč. Dino Mustafi, a druge uloge bile su dodijeljene članovima Katedralnog zbora Josip Stadler iz Sarajeva.

Sebi u čast
Potom je uslijedila homilija u kojoj je mons. Vukšić na početku kazao kako oba naziva za ovu nedjelju – Nedjelja muke Gospodnje i Cvjetnica – jednako joj odgovaraju. „S jedne strane ovo je dan kad se sjećamo Isusova slavnog ulaska u Jeruzalem i s druge strane ovo je nedjelja na kojoj se navješćuje izvještaj iz Evanđelja o osudi, odbacivanju i smrti Kristovoj na križu (…) I kad govorimo o muci Isusovoj (…) nalazimo se u situaciji da je Isus – skoro pa jedini put za vrijeme svoga zemaljskog života – jedini put sam organizirao nešto svečano, trijumfalno u vlastitom životu. Sve do tada redovito je samozatajno nastupao i propovijedao, i vrlo često – i u situacijama kada je čudesa činio od svojih slušatelja i onih koji su gledali što čine – zahtijevao je da ne razglašavaju, ne pričaju, da ga ne slave na zemaljskom putu. I naspram tom svom ustaljenom običaju pred kraj svog zemaljskog života (…) Isus organizira svečanost sebi u čast – ne u čast sinu Marijinu, nego u čast Sinu Božjemu“, istaknuo je nadbiskup Tomo.

 DSC0018

I jedno i drugo
Nastavio je kako u čitanjima koja smo slušali do ovoga dana kao i današnjim postoji poruka koja se tiče svakoga od nas, svih ljudi i svih vremena i svih generacija. „Ona se sastoji u tomu da se u svakomu od nas – koliko god smo skloniji onaj put, one ljude iz Jeruzalema gledati čudnim očima, nerazumijevanjem: kako to da samo nekoliko dana na jedan način, a onda smo koji dan poslije toga na drugi način, suprotstavljen način tako radikalno suprotstavljen – u odnosu prema Isusu Kristu... U svakome od nas, u mjeri u kojoj želimo biti ponizni, iskreni i priznati na vlastitom putu obraćenja krije se i jedno i drugo. Krije se u nama, i Bogu hvala da je tako – odnos prema Isusu, koji glasi: pozdrav Sinu Davidovu. Iz toga temeljnoga stava, proizlazi svako naše okupljanje u molitvenim prostorima, proizlazi svaki naš vjerski običaj, svaki naš uzdah i svaka naša molitva (…) Iz te vjere proizlazi sve plemenito i dobro što se događa u Crkvi i u životu svakoga od nas. No, u isto vrijeme, u svakome od nas krije se ova napast da u nekim trenucima svoga života, svojim ponašanjem, svojim razmišljanjem, svojim stavom, svojim odbacivanjem Božje volje i Božjih zakona, zapravo vlastiti život pretvaramo koji se barem u trenucima sažima u ovo 'raspni'“, posvijestio je vrhbosanski nadbiskup.
Na kraju je, protumačivši simboliku grančica koje se blagoslivljaju, poručio da ustrajemo kušnjama usprkos. „Kajući se zajedno za sve one trenutke kad nismo svojim životom pristajali uz Mesiju (…) molimo ga da nam dadne milost obraćenja i milost ustrajnosti, protiv svih mogućih kušnja“, zaključio je mons. Vukšić.

 DSC0043

Podsjetimo, na Cvjetnicu, kada se spominjemo Isusova svečanog ulaska u Jeruzalema, kojim je započelo dovršenje otajstva spasenja ljudskoga roda, obilježava se i Svjetski dan mladih kojega je 1986. utemeljio Sv. Ivan Pavao II.

Također, među pukom još je zadržan lijep običaj da se na Cvijetnicu ujutro, poglavito djeca, umivaju u vodi u koju je potopljeno poljsko cvijeće.

J.P., KT

Foto: Davor Krajinović/ Katolički tjednik