Skip to main content
U katedrali proslavljena misa Večere Gospodnje

U katedrali proslavljena misa Večere Gospodnje

Na Veliki četvrtak, 14. travnja, u sarajevskoj prvostolnici Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena misa Večere Gospodnje.

Euharistiju je predslavio vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom mons. Tomom Vukšićem. Koncelebriralo je 20-ak svećenika među kojima su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco te generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, piše Nedjelja.ba.

Kruh je svagdanja hrana

Pozdravivši nazočne na početku je kard. Puljić podsjetio na važnost mise Večere Gospodnje kada je ustanovljenja euharistija i svećenički red. Čestitavši svim prezbiterima ovaj nadnevak potaknuo ih je da hrabro svjedoče vjeru i ustraju u svome pozivu. Vjernicima je poželio da i dalje imaju radost vjere.

cet 10

Svoju prigodnu i mozaičku propovijed kard. Puljić započeo je parabolom o ljudima koji pri srcu, u novčaniku i u kućama drže fotografije svojih umrlih, najčešće roditelja, ili onih s kojima su živjeli te koji su im dragi. Istaknuo je kako je ta slika "veza" i na tragu toga podsjetio da je Isus želio ostati prisutan među onima koje voli te je zato izabrao, ne sliku, nego biti nazočan i dalje u prilikama kruha i vina.

"Pitamo se zašto kruh? Koju god hranu jedemo brzo se zasitimo, ali kaže narodna poslovica: 'Ako imaš kruha ikakva ne boj se gosta nikakva'. Kruh je svagdanja hrana. Upravo u njoj je Isus izabrao ostati s nama kako bi nam bio blizu. Najprije da bi nas hranio duhovno, a onda kako bismo živjeli otkupljenje. Svaki puta kada slavimo euharistiju mi uprisutnjujemo djelo otkupljenja i spasenja", rekao je nadbiskup u miru ističući kako Crkva poziva na pokajanje prije uzimanja pričesti.

Simbolika poniznosti

Nadalje je posvijestio kako je Isus na Veliki četvrtak prao noge apostolima, što je zapravo simbolika služenja te znak poniznosti i ljubavi. "Kad god pristupamo otajstvu euharistije u nama treba biti duh poniznosti, ljubavi i spremnosti služenja jer euharistija izgrađuje zajedništvo", ustvrdio je i napomenuo kako treba pri tom činu biti čiste duše. Posvijestio je kako se ni za stol gdje se blaguje ne ide prljavih ruku te naglasio kako se "najsvetiji kruh ne blaguje bez čiste duše".

cet 17

"Zato je Isus dao sakrament ispovijesti da čovjek može očistiti dušu", kazao je nadbiskup Vinko te napomenuo kako je prevažno shvatiti što znači primiti Isusa čista srca. "Nitko nam tako blizu ne može biti kao Isus u pričesti", rekao je te nadalje progovorio o gubljenja osjećaja svetoga. "Otupio je osjećaj svetosti. Valja vratiti svijest kako na zemlji nema ništa svetije od euharistije. Zato kada primimo Isusa treba s njim 'pričati' te će on dati zdravlje duše i snagu duha koja nam je potrebna danas", dodao je, između ostaloga, kard. Puljić te napomenuo kako je potrebno osim čišćenja od grijeha osloboditi se svakoga trunka mržnje. "Tamo gdje je mržnja ne možemo udomiti Isusa. Zato postoji praštanje. Tko ne gradi zajedništvo i ne traži praštanje ruga se euharistiji. To je ono pristupanje stolu za blagovanje prljavim rukama" naglasio je kardinal i nabrojao neke od "prljavština" kao što su zavist i ljubomora.

"Slaveći ovu misu Večere Gospodnje Crkva želi u nama probuditi vjeru i svijest velikog milosnog dara da se s Isusom možemo sjediniti i ponijeti ga u svoj život (...) Neka ova svetkovina Večere Gospodnje probudi u svima nama veće dostojanstvo svetoga kako ne bismo otupili u ovom vremenu sekularizma i relativizma, da se ne posvjetovnjačimo nego shvatimo što je i tko je svet", ustvrdio je kard. Puljić i podsjetio kako je Veliki četvrtak izvrsno vrijeme da se posebice moli za sve one kojima je Isus povjerio pretvaranja kruha u njegovo tijelo kako bi ljudi koji su posvećeni za taj čin dostojanstveno i sveto to činili.

cet 22 1

Na kraju je potaknuo da ovo misno slavlje najprije probudi dostojanstvo vjere, a onda osjećaj svetoga i na kraju radost što Isus u čovjeka ima povjerenje:"Gospodine, pripravi nas da te dostojno primimo i iskreno ti zahvaljujemo te kako bi bilo vidljivo da smo tvoji u našem svagdanjem životu."

Poslije pričesti Sveto Otajstvo je u procesiji preneseno u bočnu lađu katedrale kamo će na Veliki petak i na Veliku subotu dolaziti vjernici i moliti se u tišini.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a misu je izravno prenosila Radio Marija BiH.

Ž.I., KT