Skip to main content
Proslavljen Dan Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“

Proslavljen Dan Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“

Svečanom sv. misom u crkvi Sv. Alojzija Gonzage u Travniku, 28. travnja, proslavljen je Dan Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ te obilježena 124. obljetnica smrti ovoga časnog sl. Božjega.

Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, u koncelebraciji s travničkim dekanom preč. Markom Mikićem, rektorom sjemeništa i ravnateljem KŠC-a u Travniku preč. Željkom Marićem, koji je na početku izrekao riječi dobrodošlice i pozdrava, te ostalih okupljenih svećenika, javlja Nedjelja.ba.

U prigodnoj propovijedi mons. Ćosić je podsjetio kako je svakog četvrtka u sjemenišnoj crkvi zavjetni dan kada vjernici na osobit način hodočaste Petru Barbariću, te je tako bilo i ovaj put. „Zajedno molimo da ga Bog zbog njegovoga krjeposnog života proslavi čašću oltara kao blaženika i sveca. Ali isto tako molimo da Bog nama udijeli snagu, da poput njega savjesno ispunjavamo svoje svakodnevne dužnosti i neumorno idemo evanđeoskim putem prema svetosti. U našoj molitvi i svim našim nastojanjima nadahnuće i molitvu nalazimo u Božjoj riječi (…) Riječ Božja je duh i život, ona ima stvaralačku snagu i uvijek ostvaruje ono što kaže. U njoj se, dakle, nalazi siguran i odgojni putokaz za svakoga od nas“, posvijestio je mons. Slađan.

U nastavku je objasnio kako se u Evanđeljima jasno daje do znanja da se Isus nije utjelovio niti uskrsnuo kako bi ostvario naše ljudske snove, ili kako bi nam dao nadu koja se brzo pretvori u razočaranja. „Isus se utjelovio i uskrsnuo s ciljem da objavi i posvjedoči i Božju ljubav prema nama. A ljubav je uvijek zahtjevna, čak i ona najmanja. Ipak, ako se živi srcem i dušom – ljubav uvijek pred nas iznosi ono najbolje i ono najljepše, tj. životnu radost, neodoljivu želju za potpunim predanjem – bilo nekoj drugoj osobi, bilo Bogu“, kazao je, među ostalim, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.

Kako smo spomenuli, ovim euharistijskim slavljem obilježena i 124. obljetnica smrti časnog sl. Božjega Petra Barbarića komu je papa Franjo 18. ožujka 2015. odobrio Dekret o herojskim krepostima što je još jedan korak k njegovu proglašenju blaženim. Tom prigodom prije sv. mise premijerno je predstavljena nova pjesma o budućem blaženiku koju je napisao i uglazbio Vlado Kudić.

J.P., KT