Skip to main content
Nadbiskup Vukšić otvorio svibanjsku pobožnost u Olovu

Nadbiskup Vukšić otvorio svibanjsku pobožnost u Olovu

Na blagdan Sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, u Svetištu Gospe Olovske, vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić svečanom misom otvorio je svibanjsku pobožnost.

Prema višegodišnjoj tradiciji nakon vremena za svetu ispovijed, blagoslova pristiglih vjernika i hodočasnika te procesije s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz molitvu krunice, započelo je misno slavlje, javlja Nedjelja.ba.

Najstarije svetište na Balkanu

Uz nadbiskupa Vukšića koncelebrirali su netom na Provincijskom kapitulu izabrani novi provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, čuvar olovskog svetišta fra Ilija Božić te desetak svećenika. Euharistija je okupila veliki broj redovnica, bogoslova i hodočasnika iz okolnih župa, ali i BiH.

Olovootvaranjepoboznosti 5

Okupljene je prije početka mise pozdravio i riječi dobrodošlice, posebice nadbiskupu Vukšiću, novom provincijalu i pristiglim fratrima, upravitelj Svetišta Gospe Olovske fra Ilija.

Novi provincijal fra Zdravko je u svome obraćanju napomenuo kako je Gospino svetište u Olovu najstarije na Balkanu. « To govori o mjestu i o potrebama (...)  Ovdje smo sa željom započeti mjesec svibanj kako bismo kazali Majci 'hvala ti' za sve milosti koje smo osjetili na ovom mjestu. Vidite kako se ovo svetište materijalno obnavlja, a ovo je mjesto koje nas uvijek iznova duhovno obnavlja», rekao je, između ostaloga, fra Zdravko ističući kako je u životu vjernika potrebno duhovno obnavljanje. «U našem životu potreban je trenutak u kojemu ćemo zatražiti Gospinu i Božju prisutnost», posvijestio je te pozdravio «otvorena srca» vjernike, bogoslove, časne sestre, svećenike, definitore Bosne Srebrene, nadbiskupa te na kraju potaknuo nazočne za molitvu za mir na svijetu, a posebice u Ukrajini.

Olovootvaranjepoboznosti 12

Na početku euharistije mons. Vukšić je blagoslovio vodu kojom je potom poškropio nazočne vjernike i hodočasnike.

Gospa kao zvijezda zornica

Poslije svetopisamskih čitanja i naviještenoga evanđelja nadbiskup je uputio prigodnu homiliju čiji je naslov bio Kršćani su svjedoci nade, a Marija im je uzor. Na početku je, ističući kako je mjesec svibanj više stoljeća vrijeme kad katolici na poseban način iskazuju štovanje prema Blaženoj Djevici Mariji, rekao kako to čine iz zahvalnosti jer je ona, po Božjem izabranju, začela i rodila Isusa, a po svom pristanku postala ponizna službenica volje Božje. «Marijina uloga Majke smješta se na početak Božjega dolaska među ljude te je upravo zato ona često nazvana zvijezdom zornicom. Jer kao što ta zvijezda najavljuje prestanak noći i skorašnji izlazak sunca i svjetlo dana, tako je Marija najava budućega Svjetla svijeta», kazao je te posvijestio kako «slijedeći stoljetne tragove pobožnih štovatelja Majke Božje i staze koje su ih vodile prema ovom dragom mjestu, i mi smo danas okupljeni u Olovu oko crkve posvećene Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo».

Olovootvaranjepoboznosti 4

«Osim što ovdje iskazujemo svatko svoju osobnu pobožnost, kao skromni sadašnji službenici i službenice volje Božje, na Gospodinov oltar prikazujemo također svoje zahvale za sve primljene blagoslove. Prikazujemo i svoje potrebe, muke i probleme, koje smo donijeli kao nakanu ovoga hodočašća, zazivajući Božju pomoć da ih riješimo», dodao je te potom na pitanje zašto je pučka pobožnost u katoličkoj crkvenoj zajednici izabrala upravo mjesec svibanj citirao Sv. Johna Henryja Newmana koji je napisao: «Prvi razlog nalazi se u tome što je to vrijeme kada iz zemlje izbije bujno zelenilo, svježe lišće i zelena trava, nakon oštre hladnoće i zimskih snjegova i nakon neugodnih prohladnih vremenskih prilika, te nepredvidivih vjetrova i kiša ranoga proljeća.»

«Mjesec svibanj je, dakle, vrijeme u kojemu se u prirodi gasi zimska obamrlost i, voljom Boga stvoritelja koji je dao prirodne zakone, vidljivo započinje proljeće novoga života. To je vrijeme u kojemu priroda najavljuje i obećava svoje buduće plodove i kad taj dio Božjih stvorenja doživljava, ostvaruje i polako ispunjava svoju nadu za životom», rekao je nadbiskup dodajući kako Sancta Maria Plumbensis (Sveta Marija Olovska) već stoljećima okuplja duhovnu braću i sestre svoga Sina Isusa. «Kao okupljena duhovna Isusova braća i sestre, i zato duhovna djeca Njegove majke, za današnje molitvene obrasce u misi odabrali smo one kojima Crkva Gospu časti kao Majku nade. (...) Štujući Gospu kao majku blažene Nade, Crkva tu svoju vjeru često izriče u svojim molitvama», rekao je mons. Vukšić te potom progovorio o pojedinim katoličkim molitvama u kojima se vjernici Mariji obraćaju kao majci nade.

Na kraju je sve želje i nadanja preporučio u Gospin zagovor riječima Sv. Ivana Pavla II.: „Marijo, Majko nade, budi uz nas na našem putu! Nauči nas naviještati Boga živoga; pomozi nam da budemo svjedoci Isusa, jedinoga Spasitelja; učini nas uslužnima prema bližnjemu, darežljivima prema potrebnima, vršiteljima pravde, revnim graditeljima pravednijega svijeta; zauzmi se za nas koji djelujemo u povijesti, sigurni da će se Očev plan ispuniti.»

Olovootvaranjepoboznosti 9

Pred kraj mise upravitelj svetišta fra Ilija se zahvalio svim hodočasnicima koji su stigli, između ostaloga, iz Tramošnice, Zenice, Tuzle, Vareša, Vijake, Busovače, Sutjeske, par Sela, Dubrava i Mostara te policijskoj upravi iz Olova. Zahvalio se Bogu što se nakon dvije pandemijske godine sve polako vraća u normalu te je pozvao vjernike da u velikom broju dođu i za Veliku Gospu. Nadalje je objasnio radove koji se trenutno odvijaju ispred crkve te podsjetio na ono što se planira raditi u skoroj budućnosti.

Liturgijsko slavlje skladnim pjevanjem animirao je Zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Spomenimo da je euharistijsko slavlje, i ove godine, izravno prenosio Radio Bobovac Vareš kako na svojim valovima tako i na Youtube kanalu. Misu su izravno prenosili i Radio Marija BiH te Hrvatski radio Herceg-Bosne.

Ž.I., KT