Skip to main content
Nadbiskup Vukšić podijelio diplome đakonima BK-a BiH

Nadbiskup Vukšić podijelio diplome đakonima BK-a BiH

Vrhbosanski nadbiskup i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, 31. svibnja  podijelio je u crkvi Sv. Josipa Radnika na Palama 15-orici đakona diplome o uspješno završenoj Pastoralnoj godini.

Svečanosti dodijele diploma prethodilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio mons.Vukšić, uz koncelebraciju voditelja Pastoralne godine mons. Pave Jurišića te njegova zamjenika fra Mire Relote. Na početku propovijedi, nadbiskup je đakonima kazao kako su osobito blagoslovljeni jer je providnost Božja poslala da ovaj svečani događaj bude na blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije, javlja Nedjelja.ba.

„Gospa u ovoj zgodi je ona koja donosi Spasitelja svijeta u jednu drugu situaciju, drugim osobama, a u ovom slučaju svojoj rođakinji Elizabeti, ali i ženi koja kao i sve druge žene i kao i svi drugi ljudi trebaju spasenje. Gospa se ovdje pojavljuje kao slika Crkve, čija je zadaća, poput Blažene Djevice Marije, u pomoć doći. Crkvene je zadaća na sličan način, kroz cijelo vrijeme, donositi Krista Gospodina drugim osobama i darivati ga. Gospa je ona, koja je kao što dobro znamo, rodila i donijela na ovaj svijet, zahvaljujući blagoslovu Duha Svetoga, Spasitelja svijeta. Od onoga časa kad je uzašao na Nebesa, zadaća donošenja Isusa, zadaća darivanja Isusa ovome svijetu prešla je na Crkvu. I u tom smislu Crkva jest neka vrsta replike, u prenesenom smislu, Blažene Djevice Marije. Odnosno, Blažena Djevica Marija, ako stvar promatramo iz njezine perspektive pojavljuje se kao slika Crkve, jer je Crkva kao takva majka koja kroz svu povijest rađa za sve ljude Krista Spasitelja“, posvijestio je nadbiskup Vukšić, naglasivši kako u tom poslanju Crkve svećenik ima specifično poslanje, specifičnu čast i specifičnu zadaću.

„Njegova je zadaća i čast i poslanje doslovce ponavljati ono što je učinila Gospa u ovoj zgodi, odnosno što je zadaća Crkve kroz svu povijest - Donositi Isusa, njegovo evanđelje drugim ljudima, braći i sestrama“, kazao je mons. Vukšić, zahvaljujući providnost što je upravo o ovome blagdanu poslala ovu poruku i ovaj sadržaj koji, poručio je đakonima, „ neka vas nadahnjuje kroz čitav život ma gdje išli.“

Poslije euharistije, mons. Jurišić pozdravio je đakone, kazavši im kako je pred njima veliko polje rada. „Ali, ne bojte se! Bog je naša snaga. On je i pjesma naša!“ Potom je nadbiskup Tomu uručio diplome: fra Ivanu Stanićufra Ivanu Hrkaćuvlč. Nikši Pavlovićufra Miji Ljubosuvlč. Josipu Papkufra Marku Cvitkovićuvlč. Paulou Henriqueu dos Santosu Coelhoufra Zvonimiru Batistifra Ivanu Sliškovićuvlč. Peri Vladićufra Mislavu Jozićufra Franji Ćorićuvlč. Dini Mustafijufra Franji Markiću i vlč. Josipu Marković.

U ime đakona nadbiskupu Vukšiću, mons. Jurišiću i fra Miri zahvalio je fra Ivan Stanić.

Svi kandidati uspješno su položili ispit te su time priveli kraju Đakonsku pastoralnu godinu koja je u ovom obliku drugi put organizirana u Bosni i Hercegovini. Sastojala se od dva dijela: pet tjedana predavanja i jednog obilaska crkvenih institucija dok su u preostalom vremenu budući prezbiteri bili na praktikumu na župama gdje su imali župnike mentore.

J.Vr.,KT