Skip to main content
XXIII. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

XXIII. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije upriličen je uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu, 29. travnja, u katedrali i KŠC-u "Sv. Josip".

Ovaj godišnji skup ministranata zajednički su organizirali Vrhbosansko bogoslovno sjemenište (VBS), Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM) i Katolički školski centar Sv. Josip (KŠC), javlja Nedjelja.ba.

Slaviti Gospodina u hramu

Kao i u godinama prije pandemije koronavirusa program se sastojao iz dva dijela: liturgijskog slavlja u prvostolnici te zabavno-sportsko-rekreativnog na terenima i u prostorijama KŠC-a.

Dolazak, okupljanje i kratki odmor sudionika upriličen je u zdanju VBS-a odakle su se ministranti, njih više od 200, bez procesije koja je bila uobičajena u predpandemijskom vremenu, zaputili u obližnju majku svih crkava Vrhbosanske nadbiskupije (VN) posvećenu Presvetom Srcu Isusovu.

SA MZ 12

Misno slavlje predvodio je i propovijed prilagođenu djeci i mladima uputio je ekonom VBS-a vlč. Josip Papak. Koncelebiralo je desetak svećenika, uglavnom onih koji su došli u pratnji ministranata, među kojima je bio i župnik u Novom Sarajevu i glasnogovornik VN-a vlč. Dražen Kustura.

Na početku euharistije vlč. Josip je istaknuo da su se "okupili u ovom Božjem hramu kako bi zajedno slavili Gospodina". "Došli smo iz svojih župa iz raznih krajeva Vrhbosanske nadbiskupije kako bi podijelili jedni s drugima radost služenja, druženja i igre", kazao je pritom ekonom VBS-a.

Biti ministrant je i odricanje

Svoju je propovijed započeo citirajući Matejevo evanđelje (Mt 11,25) u kojemu stoji: "Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih a, objavio malenima!" "Dragi mladi prijatelji okupljeni ovdje u sarajevskoj prvostolnici, upravo smo čuli Isusovu riječ upućenu nama. Riječ koju je Isus upravo danas rekao nama koji smo svaki dan zajedno sa svojim župnicima za oltarom i sudjelujemo u najsvetijem činu na zemlji", kazao je te pritom potaknuo nazočne da se zahvale Gospodinu što ih je pozvao "u ovu divnu službu", kao svećenike ili službenike kod oltara.

Potom je citirao papu Franju za vrijeme njegova obraćanja francuskim ministrantima: "Odabrali ste biti ministranti i želio bih vam od srca zahvaliti na naporima, a ponekad i odricanjima, koja prihvaćate kako biste se posvetili ovoj obvezi kao ministranti, dok mnogi drugi vaši prijatelji radije spavaju nedjeljom ujutro, ili se bave sportom. Nemate pojma koliko možete biti primjer mnogim mladim ljudima vaših godina. Zaista možete biti ponosni na ono što radite."

SA MZ 10

Nadalje je posvijestio kako je Isusu stalo do sve djece i kako želi da svako dijete na svijetu dođe k Njemu. "Možda nam ponekad izgleda da je On daleko od nas, možda nam se ponekad čini da nisam za ministrantske služe, ili mi je to postalo dosadno, ili sam porastao pa me malo sram stati na oltar. Sve su to pitanja koja su postavljali mnogi mladi ljudi prije vas. Ne treba se bojati takvih pitanja", podcrtao je propovjednik te naglasio kako je u misnim čitanjima Isus zahvalio svome Ocu što je najsvetije tajne objavio malenima. "Znamo kako je Isus kroz svoje javno djelovanje putovao mnogim gradovima i ozdravljao bolesnike, i mnoga druga čuda činio, a opet mu nisu povjerovali, možemo reći nisu imali oči da vide Krista niti su imali srce da ga vole. Neka naš odgovor na Isusovu zahvalu i molitvu budu riječi 'Isuse ja te volim'", rekao je vlč. Josip i dodao da je možda bilo situacija kada djeca i mladi ne čine ispravne stvari, ali služenjem kod oltara pokazuju koliko vole Isusa.

"Ne želim se sramiti svoje ministrantske službe već ću radosno dolaziti i biti bliže tebi. Doći ću ti i reći ono što me boli. Doći ću ti i reći sve što me smeta, i ono gdje bi mi trebala pomoć. Ondje gdje ne mogu sam molim te Isuse ti mi pomozi", kazao je neke od "ministrantskih molitvi" te podsjetio kako Katolička Crkva na isti dan proslavlja Sv. Katarinu Sijensku, djevicu i crkvenu naučiteljicu.

SA MZ 22

"Ona je već kao djevojčica, težeći za višim upisala se u treći red Sv. Dominika. Gorjela je od ljubavi prema Bogu i bližnjima, učvršćivala je mir i slogu među građanima, a također je promicala obnovu redovničkog života", dodao je i naglasio jednu njezinu rečenicu: "Budi onaj tko je Bog nakanio da budeš, i zapalit ćeš svijet."

Na kraju homilije naglasio je da su svi pozvani razlučiti koji je njihov životni put, a u tom razlučivanju netko će prije, a netko poslije spoznati što je to što Bog želi od njega: "Jedino zato dragi mladi prijatelji je važno to što sam ministrant jer je to ono što Bog želi od mene, a to je biti mu što bliže".

SA MZ 20

Liturgijsko pjevanje te sviranje na orguljama animirao je profesor na KBF-u u Sarajevu dr. vlč. Ivan Rako zajedno s okupljenim bogoslovima.

Na kraju euharistije vlč. Papak zahvalio je svima što su došli na ministrantsko zborovanje te izrazio zadovoljstvo što je katedrala ispunjena mladim služiteljima kod oltara te poželio da idućih godina njihov broj bude veći.  

SA MZ 15

Nakon mise upriličen je najprije odmor i okrjepa, a potom je slijedilo okupljanje u prostorijama KŠC-a Sv. Josip te zabavno-sportsko-rekreativni program. Osim sudjelovanja na kvizu znanja iz ministrantske službe, osnovnog vjerskog nauka i Svetog pisma organizirana su i natjecanja u sportskim i drugim vještinama: nogometu, stolnom tenisu, šahu, "čovječe ne ljuti se" te igrama bez granica.

U nogometu za stariji uzrast najbolji su bili ministranti župe Žepče; drugi su mladi iz Novog Travnika (Presveto Trojstvo), a treći su bili njihovi susjedi iz vjerničke zajednice Uzašašća Gospodinova. Kod nogometaša manjeg uzrasta prvo mjesto osvojili su mladi iz Bistrice; drugo iz Novog Travnika (Presveto Trojstvo), dok su treće mjesto zauzeli Žepčaci.

U stolnom tenisu prvo mjesto osvojio je Mihael Jezerčić (Sv. Ana Podkraj), drugi je Nikola Tomić (Žepče), a  treći Danijel Zoranović (Sarajevo Briješće).

U šahu je najviše pokazao Toma Vrbić (Žepče), a slijede Ana Šimić (Kupres) te Marina Žilić (Podkraj).

U kvizu je najbolji bio Marko Babić (Prozor), druga je Valentina Lovrenović (Podkraj) te Andrija Anđelić (Prozor)

U animatorskim igrama najviše su pokazali ministranti iz Novog Travnika (Presveto Trojstvo), drugi su, također, Novotravničani, ali iz župe Uzašašća Gospodinova dok su treće mjesto zauzeli Kuprešaci.

Podsjetimo, zbog pandemije koronavirusa ministrantsko zborovanje nije bilo upriličeno tri godine tako da je posljednji susret bio 11. svibnja 2019. kada je misu u župnoj crkvi Sv. Luke u Novom Gradu u Sarajevu predvodio vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, dok su sportske igre bile upriličene u NCM-u.

Ž. I., KT