Skip to main content
Proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskom svetištu

Proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskom svetištu

Svečano euharistijsko slavlje, 15. kolovoza, u večernjim satima na svetkovinu Uznesenja BDM-a u sarajevskom naselju Stup i istoimenoj župi i svetištu predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Uz njega je u koncelebraciji bilo 10-ak svećenika, među kojima i domaćin, stupski župnik, čuvar svetišta i sarajevski dekan preč. Miroslav Ćavar, javlja Nedjelja.ba.

Obzirom na vremenske neprilike, umjesto tradicionalne mise oko vanjskog oltara vjernici su se okupili u župnoj crkvi, te je izostala i uvodna procesija sa zavjetnom Gospinom slikom.

Okupljene vjernike, koji su dupke ispunili stupsku crkvu, ali i prostor ispred nje, uvodeći u misno slavlje, pozdravio je nadbiskup Vukšić, pozvavši da se sve ono što je donijela kiša prikaže kao pokoru za vlastite grijehe, kao dio pokajanja na početku sv. mise, na putu vlastitoga obraćenja. „Molit ćemo zagovor Blažene Djevice Marije kako bismo svakoga dana rasli u obraćenju i u posvećenju na svom putu prema uznesenju u Nebesa.“

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja nadbiskup vrhbosanski uputio je prigodnu propovijed kazavši kako razmatranje započinje s poznatom mišlju – koja neka vodi: ne, umrijeti neću nego živjeti i kazivat ću djela Gospodnja.

„Osnovna je to poruka ovoga blagdana koji izvire iz istine Isusova uskrsnuća i blagdana Uskrsa, da – umrijeti neću, nego ću živjeti i poslan sam, poslana si na ovom svijetu navješćivati djela Gospodnja. Neka ove dvije osnovne misli (...) budu misao vodilja ovoga razmatranja (...) Dakle, živjet ću, a neću umrijeti poruka je blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije. Kao što ona živi zauvijek bez obzira na ono što zovemo biološka i zemaljska smrt – koja je samo prolazna stranica na putu života iz ovoga oblika u drugačiji i vječni život. Izvor toga (...) je istina o Isusovu uskrsnuću (...) jer on je (...) 'prvina usnulih', upravo po tome što je uskrsnuo nakon što je umro (...) Ovim blagdanom (...) sjećamo se da se dogodilo ne samo Isusovo uskrsnuće, nego se sjećamo i da je u nizu onih koji su njegovi i prva već uznesena na Nebesa, a svi drugi koji su njegovi čekaju da poput Blažene Djevice Marije budu pozvani iz onoga što zovemo kraj zemaljskoga života u ljudskome tijelu, da se pridruže vlastitome neumrlome duhu i da zauvijek žive tamo gdje sunce zauvijek sja“, naglasio je nadbiskup Tomo.

velik Gospa stup 2023 t1

Dalje je kazao da kako bi se s pravom pokucalo na vrata nebeska, kako bi se s pravom moglo nadati zagovoru BDM-a i kako bi se ponizno moglo nadati vlastitom uskrsnuću neophodno je život provoditi tako da se navješćuje, kazuje, svjedoči, propovijeda djela Gospodnja. „Da je ovaj  svijet pun djela Gospodnjih od kojih smo mi – svatko od nas jedno od njih, i u zbroju činimo mnoštvo djela Gospodnjih – uz mnoga druga koja su na ovome svijetu, a zadaća nam ih je prepoznati, njima služiti i s njima biti u prijateljskim odnosima, sa svim ljudima kao braćom i sestrama i svjedočiti djela Gospodnja“, poručio je uz ostalo mons. Vukšić.

Prije završnog blagoslova obratio se župnik Ćavar zahvalivši svima koji su proteklih dana sudjelovali u organizaciji proslave patrona, te je pozvao na zbližavanje jednih s drugima, kako je to bilo neizbježno u ispunjenoj stupskoj crkvi koja je bila mala da primi sve koji su hodočastili Gospi.

DSC01263

Nadbiskup je na kraju pred Gospinom slikom izmolio litanije i blagoslovio nazočne.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor mladih župe Stup.

Spomenimo kako se i ove godine vjernička zajednica na Stupu za proslavu patrona pripremala misama trodnevnicama. Na sam dan patrona slavljene su još sv. mise u 7 sati – koju je predvodio profesor na sarajevskom KBF-u vlč. Mario Bernadić, u 9 sati katedralni župnik i profesor na KBF-u vlč. Oliver Jurišić i u 11 sati kanonik preč. Marko Zubak.

J.P., KT