Skip to main content
Svetkovina Svih svetih na sarajevskom groblju "Sv. Josipa"

Svetkovina Svih svetih na sarajevskom groblju "Sv. Josipa"

Već prema tradiciji sarajevsko groblje Sv. Josip bilo je u popodnevnim satima 1. studenoga molitveno odredište mnogih vjernika koji su došli pohoditi grobove svojih pokojnih i slaviti svetu misu.

Misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, a suslavilo je 20 svećenika, među kojima su bili: provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, fojnički arhiđakon i vrhbosanski kanonik prečMarko Zubak te katedralni župnik i profesor filozofije na sarajevskom KFB-u vlč. Oliver Jurišić, a sudjelovalo je više od 300 vjernika, javlja Nedjelja.ba.

Narav i primjer „općinstva svetih“

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Tomo je najprije pojasnio kako bi prikladan naziv za svetkovinu Svih svetih bio i „dan ljudi koji su na kršćanski način ostvarili svoje ideale“ te, u tom smislu, uputio kako su živući vjernici „oni koji su nasljedujući primjere ovih ostvarenih ideala na putu da ih i mi ostvarimo u vlastitom životu“.

sa sv josip 23 groblje12

„Svrha našega kršćanskog življenja je upravo to – vječno spasenje i zajedništvo s braćom i sestrama koji su već blaženi u nebesima“, rekao je mons. Vukšić i u nastavku protumačio članak vjere koji gori o „općinstvu svetih“. „Ove dvije riječi sažimaju svu katoličku vjeru današnjega blagdana. Možda još ispravnije kazano – zajedništvo svetih, koje je uvezano zajedničkom ljubavlju između sebe i svih njih u odnosu prema Gospodinu Bogu. Onaj intenzitet ljubavi koji uvezuje svete između sebe i svete s Gospodinom Bogom jest sadržaj današnjega blagdana. Ljubav koju su slijedili i ostvarili na način kršćanskog ideala uvezuje ih zajedno na nebesima. I njima ujedinjenima u ljubavi preporučujemo prije svega sebe, nasljedovatelje tih ideala, da nas svojim zagovorom i primjerom pomognu kako bismo i mi u vlastitom životu, ostvarujući pravilo ljubavi, došli do zajedništva svetih… i da bi Božje milosrđe našoj braći i sestrama koji su otišli s ovoga svijeta oprostilo sve njihove slabosti i uvezalo ih istim pravilom ljubavi u zajedništvo svetih“, kazao je vrhbosanski nadbiskup

Objasnio je zatim narav proslavljene i putujuće Crkve – koje se razlikuju prvotno u tome što je „putujuća“ u stanju vjere i nade, a „proslavljena“ već ima iskustvo toga te joj ostaje ljubav kao narav gledanja lica Božjega.

sa sv josip 23 groblje18

„Stoga ih molimo da nas vjernike 'koji se nadamo', svojim molitvama i po svojim primerima zagovaraju kod Gospodina neka nas održi u snažnoj vjeri, trajnoj nadi, i neka sve to naša djela ljubavi i naše misli i planovi prožimaju ovdje na zemlji“, poručio je mons. Vukšić te završno uputio molitvu za se ljude osobito one koji su na različitim stranama izloženi iznenadnim smrtima, nasilju i mržnji, ističući Isusova Blaženstva kao putokaz u nebesku slavu.

sa sv josip 23 groblje21

Najveće sarajevsko katoličko groblje

Na kraju svete mise, koju je pjevanjem animirao dio Katedralnoga mješovitoga zbora Josip Stadler pod vodstvom vlč. Marka Stanušića, uz glazbenu potporu nazočnih redovnica različitih družbi koje djeluju u Sarajevu, riječi zahvale svima koji su pomogli u organizaciji euharistijskog slavlja te predslavitelju izrekao je župnik Jurišić.

sa sv josip 23 groblje20

Prije završnog blagoslova nadbiskup Vukšić izmolio je zajedničko opijelo za sve pokojne koji počivaju na ovom groblju.

Inače, groblje Sv. Josip koje se nalazi u sarajevskom naselju Ciglane, najveće je katoličko počivalište pokojnika u glavnom gradu BiH i površine je dva hektara. Na njemu uskrsnuće mrtvih čekaju zemni ostatci znamenitih Sarajlija među kojima su: književnik Silvije Strahimir Kranjčević, povjesničar Antun Hangi, slikar Roman Petrović, političar Branko Mikulić... Tu su također i grobnice redovnica različitih družbi, nekolicine franjevaca i dijecezanskih svećenika. Valja spomenuti da je ulazne arkade na groblju projektirao Josip pl. Vancaš. Na njihovu istočnom kraju postoji grobna kapela u kojoj je tijelo mons. Stjepana pl. Hadrovića. Arkade i zvono u pripadajućem im tornju blagoslovio je 24. prosinca 1933. tadašnji vrhbosanski nadbiskup dr. Ivan Ev. Šarić.

KT