Skip to main content
Održana sjednica umrežavanja struktura u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Održana sjednica umrežavanja struktura u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskoga u srijedu, 3. veljače pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića održana je sjednica umrežavanja struktura u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Uz kardinala Puljića bili su nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, generalni vikar mons. Slađan Ćosić te još 18 voditelja raznih institucija i ureda Vrhbosanske nadbiskupije.

Odgovornost prema zadatku

Nakon molitve u uvodnoj pozdravnoj riječi kardinal Puljić je najprije zahvalio na dolasku okupljenima te je predstavio dnevni red. „Ova sjednica je važan trenutak jer smo mi element nosećih programa naše nadbiskupije. Svatko od vas je dobio mandat Crkve u tome poslanju. Svi radimo za dobro ove mjesne Crkve. Zato je prevažno uvezati naše snage. Da bi to uspjeli prevažna je odgovornost prema zadatku koji smo dobili, prema zajedništvu kojega gradimo“, poručio je vrhbosanski nadbiskup te pozvao svoje suradnike na služenje u poniznosti i ljubavi.

Sinodalnost kao zajedništvo

Prigodno predavanje na temu Izazov sinodalnog hoda u pastoralu održao je profesor na sarajevskom KBF-u i ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimo Maršić. Na početku je ustvrdio kako se u posljednje vrijeme u Crkvi često govori o sinodalnosti te kako je to jedna od postkoncilskih odrednica. „Drugi vatikanski koncil je tu osobinu ponovno otkrio kao nužan element crkvenog zajedništva (communion) i djelovanja te osnova ustanovu biskupske sinode (do sada ih je bilo 15 redovitih). Riječ je zapravo o bitnoj dimenziji Crkve kao zajednice Božjega naroda koja sebe shvaća odrazom zajedništva u samome trojedinom Bogu. Zato je nužno upućena na međusobno komuniciranje, osluškivanje, suradnju i suodlučivanje, razmjenu iskustva i darova između pastira i vjernika, različitih služba i redova u samoj sebi kako bi što bolje ostvarila svoju zadaću naviještanja i svjedočenja evanđelja“, ustvrdio je ravnatelj Centra za pastoral mladih pri tome dodajući kako je na voditeljima institucija i ureda u nadbiskupiji uvijek izazov međusobnog komuniciranja, suradnja i suodlučivanja. U nastavku svoga izlaganja podsjetio je kako papa Franjo izgradnju sinodalnosti shvaća kao put što ga je Bog namijenio Crkvi trećeg tisućljeća.

Menadžer i(li) lider?

Zatim je progovorio o izazovu u odnosu crkvenih struktura i načina njihova funkcioniranja te podsjetio kako bi svećenici trebali biti i lideri i menadžeri. „Menadžer je koordinator aktivnosti koji u sadašnjosti uspješno sve vodi, a lider je onaj koji je okrenut prema budućnosti i orijentaciji osoba: ima viziju, pravi strategiju, motivira osobe. Asolan predlaže model svećenika u sinodalnoj Crkvi koji bi bio i menadžer i lider, ali više lider“, istaknuo je vlč. Maršić te je završno spomenuo i dokument HBK-a koji govori o jedinstvu pastorala.

Nakon predavanja profesora Maršića prisutni su imali prigodu iznijeti svoja opažanja te je ostatak susreta protekao u atmosferi iznošenja konkretnih prijedloga kako pospješiti međusobnu povezanost struktura koje djeluju u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Isto tako voditelji pojedinih ureda i institucija iznijeli su svoje kratke izvještaje o radu te progovorili o izazovima i problemima s kojima su se susretali u protekloj godini.

Sudionici sjednice

Na sjednici su, osim nadbiskupa i generalnog vikara sudjelovali: arhivar i rektor katedrale, prepošt kaptola mons. Ante Meštrović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu preč. Darko Tomašević, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić, ekonom VN-a preč. Vladimir Pranjić, predstojnik Katehetskog ureda VN-a vlč. Tomo Mlakić, direktor Medijskog centra VN-a vlč. Miroslav Ćavar, ravnatelji KŠC-ova: don Milan Ivančević (Žepče), vlč. Vlatko Rosić (Zenica), vlč. Željko Marić (Travnik) i vlč. Mario Ćosić (Sarajevo) te ravnatelj Svećeničkog doma VN-a vlč. Fabijan Stanušić, ravnatelj Caritasa VN-a vlč. Mirko Šimić, generalni tajnik Biskupijske sinode vlč. Mario Bernardić, dijecezanski ravnatelj PMD-a fra Stjepan Radić,rektor Međunarodnog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater vlč. Michele Capasso, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. vlč. Šimo Maršić, bolnički kapelan vlč. Pero Brajko i predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik VN-a vlč. Dražen Kustura.

D. K.