Skip to main content
Kristovu istinu u nama nitko ne može izbrisati iz povijesti čovječanstva

Kristovu istinu u nama nitko ne može izbrisati iz povijesti čovječanstva

Svečanu misu bdijenja u uskrsnoj noći, 30. ožujka, u katedrali Presvetog Srca Isusova predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

U koncelebraciji je bilo 15-svećenika među kojima i: vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, apostolski nuncij u BiH mons. Francis Assisi Chullikatt, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Javier Camañes-Forés, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i profesor na KBF-u u Sarajevu i postulator kauze za proglašenje blaženim sl. Božjega Josipa Stadlera mons. Pavo Jurišić, javlja Nedjelja.ba.

 DSC7633

Na početku bdijenja, nadbiskup Vukšić blagoslovio je oganj na stepeništu katedrale. Zatim je urezao u uskrsnu svijeću križ te prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta - alfa i omega koja označuju Krista. Potom je na krakove i u sredinu križa, na kojem su ispisani brojevi godine 2023. stavio pet zrna tamjana koji označuju pet rana Krista raspetoga. Uskrsna svijeća, simbol Krista koji je svjetlo svijeta što rasvjetljuje tamu, zatim je zapaljena te u procesiji pronesena kroz katedralu, postavljena na svijećnjak u svetištu te pokađena.

"Majka svih bdijenja"

"Svjetlo Kristovo" i "Bogu hvala" odjekivalo je katedralom dok je svijeća u procesiji nošena do oltara te su jedna po jedna upaljene i male svijeće nazočnih vjernika.

Zatim je mons. Jurišić otpjevao Uskrsni hvalospjev, a nazočni su vjernici potom poslušali tri starozavjetna čitanja iz Knjige Postanka, Izlaska te proroka Izaije.

Prigodni psalmi pjevani su između različitih čitanja.

Potom je uslijedilo svečano pjevanje Slave uz stajanje svih nazočnih, zvonjenje zvona te sviranje orgulja koje su se ponovno oglasile nakon "šutnje" od Velikog četvrtka, to jest, mise Večere Gospodnje. Nakon pročitanog novozavjetnog teksta javljena je velika vijest Kristova uskrsnuća, poslije čega su nazočni zapjevali Aleluja.

misabdijenja t2

Nakon naviještenog evanđelja, prigodnu propovijed uputio je mons. Chullikatt koji je na početku podsjetio na riječi Sv. Augustina koji je Uskrsno bdijenje, koje večeras slavimo, nazvao "Majkom svih bdijenja" te dodao kako  prema drevnoj tradiciji u ovoj svetoj noći katekumeni primaju krštenje i rađaju se na novi život a potom pristupaju euharistijskom stolu što ga je Gospodin svojom smrću i slavnim uskrsnućem pripravio svome narodu.

„Svojom žrtvom na križu, koje smo se sinoć prisjetili, Isus Krist nas je uputio na pravi put i pozvao nas na duhovnu preobrazbu, s ciljem da nas približi našoj nebeskoj domovini, gdje ćemo konačno vidjeti 'Boga licem u lice' (1 Kor 13,2). Vjera u uskrslog Krista jamči sigurnost i početak je života vječnoga u našem ovozemaljskom hodočašću. To je Kristova istina u nama koju nitko ne može izbrisati iz povijesti čovječanstva.

Oruđe našeg otkupljenja

Iz tog razloga, slavlje Kristova uskrsnuća srce je kršćanskog života i središte svakog liturgijskog slavlja Crkve. Naša vjera temelji se na Kristovoj smrti i uskrsnuću: 'Ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je vjera naša' – piše Sveti Pavao (1 Kor 15,14). Doista, ovim uskrsnim bdijenjem ne slavimo samo Kristovo uskrsnuće već i sve ono što je prethodilo uskrsnuću, to jest Kristovu muku, patnju i smrt na križu, oruđe našeg otkupljenja. U tom smislu, ova liturgija također nas podsjeća da nam ne bi bilo nikakve koristi da smo se rodili a da nas Krist nije otkupio svojom neizmjernom ljubavlju!“, posvjestio je nuncij, progovorivši i kako grijeh i smrt nikada više neće imati posljednju riječ o nama jer Krist nas je otkupio, spasio, vratio nam izgubljenu nevinost, pomirio čovjeka s njegovim Stvoriteljem a zemlju s nebom.

misabdijenja t1

Propovjednik je nadalje podsjetio na riječi papa Franje, (Angelus, 28. lipnja 2015.): "Kristovo uskrsnuće djeluje u povijesti kao vrelo obnove i nade. Svaki koji je očajan ili je na smrt umoran, ako se uzda u Isusa i njegovu ljubav može ponovno početi živjeti. I započeti novi život, promijeniti život je neko uskrsnuće, ustajanje na novi život".

Žarka želja za nebom

Naglašavajući kako je lijepa poruka pobjede Božje ljubavi, nade i milosrđa, koja blista u uskrsnuću koje ovim uskrsnim bdijenjem pobožno slavimo, mons. Chullikatt je svoju propovijed zaključio riječima: „Stoga, dok još jednom proživljujemo milost Uskrsa, spomendana njegove smrti i uskrsnuća, molimo uskrslog Gospodina da u nama rasplamsa žarku želju za nebom, da u nama potvrdi blaženu nadu za sudjelovanjem u njegovoj pobjedi nad smrću, i da s njime živimo Uskrs koji nema kraja, radosno navješćujući svoju vjeru riječima: Krist uskrsnu, doista uskrsnu. Aleluja!

Nakon propovijedi, u krsnoj službi, nadbiskup je blagoslovio krsni studenac te blagoslovljenom vodom poškropio nazočne u spomen na krštenje svakog pojedinog kršćanina.

Misa je nastavljena euharistijskom službom, na kraju koje je nadbiskup Vukšić poželio svim sretan blagoslovljen Uskrs.

Tijekom mise bdijenja ceremonijama je ravnao dr. vlč. Ivan Rako, a liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti katedralni zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

J.Vr., KT