Skip to main content
Nadbiskup Puljić slavio misu za pokojne klerike i redovnice

Nadbiskup Puljić slavio misu za pokojne klerike i redovnice

Večernju svetu misu u sarajevskoj katedrali na Dušni dan 2. studenog nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić slavio za sve pokojne nad/biskupe, svećenike, redovnike i redovnice koji su živjeli i djelovali na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije.

Koncelebrirala su devetorica svećenika, a misu je izravno prenosila Radio Marija BiH.

Nakon svetopisamskih čitanja, kardinal je u prigodnoj propovijedi podsjetio kako je već postala tradicija da se u večernjim satima na Dušni dan posebno moli za one koji su „namrli vjeru, koji su u Vrhbosanskoj nadbiskupiji s ljubavlju radili, žrtvovali se te svjedočili i prenosili vjeru“. „To je naš čin zahvalnosti a ujedno i poticaj da i mi zavolimo ono što su oni voljeli te imamo hrabrosti za to se i žrtvovati. Voljeli su ovu Crkvu, ovaj narod i tom narodu i toj Crkvi su služili. Neka nam ta molitva probudi tu ljubav i da i mi ovim vremenima punim kušnje, vanjske i unutarnje, znademo hrabro svjedočiti najvažniju istinu naše vjere o kojoj govori i Isus u današnjem evanđeoskom odlomku: 'Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada'“, kazao je vrhbosanski nadbiskup ističući da je to „temelj naše vjere i razlog zašto molimo za naše pokojne“.

„Tijela pokojnih su u zemlji i čekaju uskrsnuće, ali dužni smo moliti za te besmrtne duše koje su pred licem Božjim“, rekao je kard. Vinko dodajući da mole za duše u čistilištu da im Bog skrati čistilišne muke. Podsjetio je na riječi Sv. Pavla: „Izgori li čije djelo, taj će štetovati; ipak, on će se sam spasiti, ali kao kroz vatru“ (1 Kor 3,15), te je istaknuo da vjernici mogu pokojnima pomoći da se skrate njihove čistilišne muke, a duše u nebu će moliti za njih.

Prije nego što je podijelio završni blagoslov, kardinal je predmolio opijelo u dnu katedrale pokraj grobnice u kojoj se nalaze posmrtni ostaci trojice vrhbosanskih nadbiskupa i metropolita: Marka Jozinovića, Smiljana Franje Čekade i Marka Alaupovića.

Nakon sv. mise sestre Služavke Malog Isusa zajedno su izmolile molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera.

Kako javlja KTA, liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, profesora crkvene glazbe na sarajevskom KBF-u.

J.P., KT