Skip to main content
Zahvaliti Bogu za puno toga što nam je darovao

Zahvaliti Bogu za puno toga što nam je darovao

U večernjim satima posljednjeg dana 2020., 31. prosinca u katedrali Srca Isusova, misu zahvalnicu za godinu na izmaku predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

U zajedništvu s kardinalom bili su apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto i nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, apostolski upravitelje Vojnog ordinarijata u BiH, a koncelebriralo je osam svećenika. Osim župljana katedralne i drugih župa, na svetoj misi sudjelovale su redovnice raznih družbi.

Na početku Misnog slavlja, prenosi KTA, kardinal Vinko pozdravio je sudionike Euharistijskog zahvalnog slavlja u katedrali kao i one koji su se s njima ujedinili slušajući izravni prijenos preko valova Radio Marije Bosne i Hercegovine.

U prigodnoj propovijedi vrhbosanski je nadbiskup podsjetio na tradiciju da posljednjeg dana jedne građanske godine slave misno otajstvo kao izraz zahvalnosti Bogu. „Ovo je Misa zahvalnica. Imamo puno toga za što trebamo zahvaliti Bogu“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući na početne rečenice iz misnog odlomka Evanđelja po Ivanu: „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa“ (Iv 1-3). Rekao je da prvi gest zahvale treba biti zahvalnost Bogu što ih je stvorio i dao dar života i što su proživjeli godinu na izmaku. „Uz dar života želimo Ti, Isuse, zahvaliti što si došao među nas, što si se rodio kao Bogočovjek i postao jedan od nas.

Želimo Ti zahvaliti što si nas otkupio i učinio nas djecom Božjom te nam vratio dostojanstvo djece Božje. Također Ti želimo zahvaliti to s nama hodiš u ovozemaljskom životu; što si spreman praštati kad god Te zamolimo i kad god se pokajemo“, kazao je pastir Crkve vrhbosanske napominjući da možda premalo zahvaljuju za dar praštanja u sakramentu ispovijedi i svaki put kad se kaju za svoje grijehe.

„Moramo posebno zahvaliti za dar vjere. To je dar. Nismo mi zaslužili biti vjernici. Bog nam je darovao da možemo kao vjernici s njim komunicirati, s njim razgovarati“, rekao je kardinal Puljić potičući na zahvalnost Isusu što su mu mogli govoriti i slušati ga. „Hvala Ti za sve milosti koje si nam udijelio kroz proteklu godinu, a posebno što smo se krijepili sakramentom pričesti u misnim slavljima. Hvala Ti što smo se smjeli moliti mi, ljudska krhka stvorenja, koji smo toliko puta bili nevjerni. Večeras, uoči svetkovine Bogomajke zahvaljujemo Ti što si nam svoju majku s križa dao za majku“, rekao je šesti vrhbosanski nadbiskup zahvaljujući za sve navjestitelje evanđelja i moleći da bude onih koji će čuti i poslušati riječ Božju.

Osvrćući se na brojna događanja tijekom 2020. u Crkvi vrhbosanskoj i u Bosni i Hercegovini i šire, kazao je da ne mogu zaobići pandemiju koronavirusa koja je „cijeli svijet bacila na koljena“. „I mi smo u tom svijetu; i mi smo proživjeli iskustvo borbe s koronom. Želimo Bogu zahvaliti za tu kušnju i moliti ga da shvatimo što nam tom kušnjom želi poručiti kako bi više s Bogom surađivali“, rekao je jedini kardinal u povijesti Crkve vrhbosanske ističući da Bog ne dopušta iskušenje zato da bi čovjeka uništio nego da bi ga k sebi više približio.

Napomenuvši također da trebaju Bogu zahvaliti za imenovanje mons. Vukšića za nadbiskupa koadjutora, kardinal Puljić podsjetio je na događanja prije, tijekom i poslije svete mise za žrtve za žrtve Bleiburške tragedije i sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, 16. svibnja 2020. u sarajevskoj katedrali. Spomenuo je da su mnogi to nazvali „bleiburškom misom“. „To nije 'bleiburška misa'; to je podvala. To je misa za one koji su stradali“, kazao je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine podsjećajući na naboj mržnje i harangu koja je stvorena putem dijela medija. „Hvala Ti što nismo popustili i što smo izdržali i, na neki način, vjerni ostali svom katoličkom poslanju – moliti za svoje pokojne“, kazao je karidnal Puljić dodajući da žele moliti i za sve koji su im priredili tu neugodnu situaciju da im Bog prosvijetli pamet.

Kardinal Puljić podsjetio je i da su tijekom 2020. odgođeni brojni predviđeni susreti na razini Vrhbosanske nadbiskupije, ali je izrazio zahvalnost Bogu da su u lipnju mogli upriličiti sva slavlja svete krizme koja su te godine prijavljena. Posebno je zahvalio Bogu što je tijekom 2020. imao prigodu zarediti osmoricu đakona za svećenike Vrhbosanske nadbiskupije te da su za svećenike zaređena i četvorica kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Spomenuo je i ređenje za đakone osmorice kandidata Franjevačke provincije, trojice Vrhbosanske nadbiskupije te jednog kandidata Hrvatske dominikanske provincije. Posebno je zahvalio Bogu za nedavno započetu Đakonsku pastoralnu godinu koju prvi put zajedno pohađaju đakoni svih biskupija i franjevačkih provincija u BiH. Rekao je i da su na razini Biskupske konferencije BiH proglasili Godinu Božje Riječi koja je započela na liturgijski spomendan Sv. Jeronima, 30. rujna 2020., i završit će na isti dan 2021.

Poželio je da svaka obitelj ne samo nabavi Sveto pismo ili Novi zavjet nego da po toj Božjoj riječi živi. Također je zahvalio Bogu da su, unatoč ograničenjima u vrijeme pandemije, mogli organizirati hodočašća na biskupijskoj razini u Mariju Bistricu, na Bobovac i na Kondžilo.

Kardinal Puljić spomenuo je i održavanje lokalnih izbora tijekom kojih je politizacija stvorila negativno ozračje što je znak urušavanja demokracije i potrebe moralne obnove. Također je podsjetio na 25. obljetnicu potpisivanja Daytonskoga sporazuma o čemu su očitovala i Biskupska konferencija BiH. „Nadamo se da će naša molitva probuditi one koji su odgovorni“, rekao je kardinal Puljić ističući da o tome najvažnije odluke donose oni koji su najmoćniji. Spomenuo je i potrese koji su najprije pogodili Zagreb, a nedavno i Petrinju, Sisak i okolicu ističući da su iz Bosne i Hercegovine uputili izraze solidarnosti i nastoje pomoći ljudima koji su proživjeli teško stradanje. Podsjetio je i na biskupska imenovanja u Hrvatskoj te osobito na imenovanje svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Ivana Štironje biskupom kotorskim.

Svoju propovijed kardinal Puljić završio je Molitvom na kraju godine koju je pronašao na mrežnoj stranici www.novizivot.net, a potpisuje je Vinko Kiš.

D.K, KTA