Skip to main content
Crkva u BiH bogatija za 14 magistara teologije

Crkva u BiH bogatija za 14 magistara teologije

U ponedjeljak, 18. listopada, euharistijskim slavljem, tijekom kojeg je bio i Zaziv Duha Svetoga za početak nove akademske godine te svečanom akademijom, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Sarajevu proslavio je svoj dan – blagdan Sv. Luke.

Kako javlja Nedjelja.ba sv. misu u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda predvodio je veliki kancelar ove visokoškolske ustanove – inače najstarijeg fakulteta Sarajevskog sveučilišta – vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, u zajedništvu s dekanom KBF-a dr. preč. Darkom Tomaševićem, rektorom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa dr. preč. Zdenkom Spajićem i još 20-ak svećenika.

Nismo samo učitelji
Na početku je nazočne pozdravio dekan Tomašević, a potom i kardinal Puljić.
U prigodnoj propovijedi vrhbosanski nadbiskup je najprije istaknuo da treba moliti Sv. Luku kako bi se i danas ostvarilo poslanje, onako kako je i on surađivao s Duhom Svetim, ali ujedno i da Sv. Luka bude nadahnuće. „Dante napisa za Sv. Luku da je to pisac Isusove blagosti. Drugi pisci posebno spominju kako je Sv. Luka – evanđelista Božjeg milosrđa; sljedeći pak spominju kako je Sv. Luka pisac Isusove ljubavi prema siromasima, što posebno naglašava papa Franjo u svom pontifikatu. Sve tri su stvari danas tako potrebne: i blagost, i milosrđe i ljubav prema siromasima, jer nam javnost nameće druge kriterije. Čovjek sve više gubi kontrolu nad svojim strastima. Sve je više divljaštva bez obzira koja razina i koji stalež. Zato nam je ta Isusova blagost tako potrebna u komunikaciji“, napomenuo je kardinal te upozorio kako se kršćanin današnjice mora čuvati da ga ne zaslijepi trka sebičnosti. „Upravo je u tome naše poslanje – donijeti čovjeku kraljevstvo Božje. Evo, ovaj studij koji naš fakultet ima on nije samo akademski. Ukoliko taj studij ne pomaže da ljudi proučavajući ne zavole Krista, ne zavole Crkvu, ne otkriju smisao života – taj studij nije uspio. Zato volim naglasiti da mi nismo samo učitelji, mi smo i svjedoci, učenici, koji itekako prenose iskustvo vjere“, poručio je nadbiskup vrhbosanski.

teol1

Na kraju sv. mise, koju je skladnim pjevanjem animirao Zbog bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, uslijedio je Zaziv Duha Svetoga za početak nove akademske godine.

Svečana akademija
Nakon mise, u dvorani Pavla VI. upriličen je svečani akademski čin kojega je moderirao djelatnik KBF-a Mario Jurišić, a program je započeo pjevanjem studentske himne Gaudemaus igitur, koju je predvodila sopranistica Katarina Kikić, uz klavirsku pratnju Davora Ljubića.
Nazočnima se potom obratio dekan Tomašević koji je pozdravio posebice kard. Puljića, kolege iz akademske zajednice rektora Sveučilišta u Sarajevu dr. Rifata Škrijelja, dekane: fra Danimira Pezera s Franjevačke teologije, prodekanicu za nastavu i studente KBF-a u Đakovu dr. Suzanu Vuletić, te druge okupljene dekane, profesore i goste.

teol15
Kako običava, potom je ukratko predstavio aktivnosti i rad ove visokoškolske ustanove u posljednjoj godini dana, zahvalivši svim dobročiniteljima, te se s posebnom zahvalnošću prisjetio bivših profesora sarajevskog KBF-a koji su preminuli: dr. Ante Brajka i dr. Marinka Perkovića.
Potom su se nazočnima kratko obratili veliki kancelar KBF-a nadbiskup Puljić i rektor Škrijelj.
Uslijedilo je prigodno predavanje dr. vlč. Ilije Markovića na temu Formacija pastoralnih djelatnika u svjetlu Amoris laetitia za dobro razlučivanje bračnih situacija.

Novi magistri
Uslijedila je promocija novih magistara teologije. Tijekom protekle akademske godine na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu 14 studenta steklo je naziv magistar teologije: Nilson Gerardo Andrade IbarraBranimir BevandaMislav Anton BoticaFilip ČelikovićIlija JurićZvonimir KosićDomagoj MatijevićIvan MatijevićIvan MijaćNikola NikolićJosip PapakTomislav RajičMarko Tunjić i Damir Vrbešić.
Od njih ukupno 14, osam je primilo diplome iz ruku dekana Tomaševića, dok su ostali bili opravdano odsutni.
Dodijeljene su i nagrade – velikog kancelara i dekana: Dekanova nagrada dodijeljena je najuspješnijem studentu u protekloj akademskoj godini Stipi Gabriću za prosjek od 9,77. Nagradu za najbolji završni rad dobio je mag. theol. Ilija Jurić, a Nagradu velikog kancelara kao student koji je ostvario najbolji uspjeh u cjelokupnom studiju, s ocjenom 9,85 dobio je mag. theol. Ivan Matijević, koji će biti i dobitnik zlatne značke Sveučilišta u Sarajevu. Akademija je završena zajedničkim fotografiranjem i prigodnim domjenkom.

J.P., KT