Skip to main content
Svetkovina Marije Bogorodice u sarajevskoj katedrali

Svetkovina Marije Bogorodice u sarajevskoj katedrali

Na Novu godinu, kada Crkva slavi svetkovinu Marije Bogorodice i obilježava Svjetski dan mira, 1. siječnja svečano euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem i uz koncelebraciju šestorice svećenika te asistenciju đakona Dine Mustafija.

Uvodeći u sv. misu kardinal Puljić je kazao je da se uz svetkovinu Svete Marije Bogorodice obilježava početak nove kalendarske godine. Spomenuo je da je ujedno u cijeloj Crkvi Katoličkoj dan molitve za mir. Zaželio je svima obilje Božjeg blagoslova u Novoj godini. „Pod ovom sv. misom molit ćemo da nam Bog udijeli potrebni blagoslov da ovo darovano vrijeme proživimo Bogu na slavu i na spas duše“, kazao je kardinal Puljić, javlja Katolička tiskovna agencija.

Prigodnu homiliju uputio je otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, a s talijanskog na hrvatski jezik prevodio je nadbiskup Vukšić. „Današnja svetkovina presvete Majke Božje u određenom smislu nam služi da utvrdimo vlastitu vjeru na dogmatskim načelima to jest da je Djevica Majka bez grijeha i da je Krist Bog i čovjek. Ovo su osnovne istine naše vjere koje je na početku naše vjere definirala Crkva također i na važnim saborima u Niceji i Efezu, a koje su ušle u naše živote i u našu svakodnevicu. Na primjer, u svakom euharistijskom slavlje se prizivamo na Mariju Majku Božju. A također i u našoj jednostavnoj molitvi marijanske krunice uvijek potvrđujemo osnovnu vjersku istinu o Mariji kao Majci Božjoj“, kazao je mons. Blanco.

Otpravnik poslova se potom osvrnuo na misna čitanja počevši od odlomka iz Evanđelja po Luki (k 2,16-21) koji prikazuje pastire kako, nakon što su doživjeli mistično iskustvo, hode prema Betlehemu. Progovorio je i o odlomku iz poslanice Sv. Pavla apostola Galaćanima (4,4-7) u kojem stoji da Bog „odasla Bog Sina svoga: od žene bî rođen, Zakonu podložan da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo.“ Podsjetio je i na odlomak iz Knjige Brojeva (6,22-27) u kojem Bog poziva Arona i njegove sinove da blagoslivljaju narod riječima: „Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva! Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!“.

„Također i mi smo doživjeli slična iskustva. Jednoga dana pozvani smo po sakramentu krštenja, primili smo i druge sakramente a neki od nas i svećeništvo, redovnički život, ženidbu itd. Svako od tih iskustava je na svoj način mistično iskustvo. Želio sam s ovim povezati unutarnji mir“, poručio je mons. Blanco ističući da kao djeca Božja primaju Božji blagoslov i da će im Gospodin udijeliti mir. Podsjetio je da, u trenutku dolaska pred veliku tajnu sakramenta ispovijedi, svećenik u ime Crkve moli da Bog po služenju Crkve udijeli oproštenje i mir. „Bog u kojega vjerujemo je milosrdan. On je milosrdan jer smo mi njegova djeca… Evo, jedno iskustvo unutrašnjeg mira na koji nas Gospodin poziva besplatno“, poručio je otpravnik poslova.

Na kraju svoje propovijedi mons. Blanco se ukratko osvrnuo na Poruku pape Franje za 55. Svjetski dan mira pod naslovom: Međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad: sredstva za izgradnju trajnoga mira. „Neka nam Gospodin udijeli milost da imamo ovaj unutrašnji mir kako bi mogli pronositi taj mir u svoj mali svijet što će imati dobar učinak u ostatku društva. Bogu hvala da najveći broj od 194 ili 195 zemalja živi u miru. Neka Gospodin udijeli mir tamo gdje je on ugrožen“, poručio je mons. Blanco na kraju svoje homilije potičući sve na molitvu da Gospodin svojom milošću prosvijetli sve odgovorne ljude posebno tamo gdje je mir ugrožen

Tijekom euharistijskog slavlja liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

D. K, kta