Skip to main content
Mons. Vukšić svečano primio palij

Mons. Vukšić svečano primio palij

Na svetkovinu slavenskih apostola Sv. Ćirila i Metoda 5. srpnja u istoimenoj sjemenišnoj crkvi u Sarajevu tijekom svečanog misnog slavlja vrhbosanskom nadbiskupu metropoliti mons. Tomi Vukšiću njegov prethodnik Vinko kard. Puljić stavio je palij na ramena.

Na početku misnog slavlja rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu  preč. Zdenko Spajić pozdravio je okupljene, među kojima posebice kard. Puljića i mons. Vukšića, a potom i skopskog biskupa i strumičko-skopskog eparha mons. Kiru Stojanova, mostarsko-duvanjskog biskupa i upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Sremena i otpravnika poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu mons. Amaurya Medinu Blanca javlja Nedjelja.ba.

svecanoprimanjepalija 12

Uslijedio je obred stavljanja palija na ramena nadbiskupa Tome, prije kojega je kard. Puljić kratko govorio o značaju palija i kako je on znak metropolitanske vlasti i povezanosti sa Svetim Ocem. Potom je mons. Vukšić klečeći izrekao Ispovijest vjere, nakon čega mu je njegov prethodnik na ramena stavio palij.

Kristološko zajedništvo metropolijske Crkve

Svoju propovijed (koju možete u cijelosti pročitati OVDJE) mons. Vukšić započeo je govorom o svetoj braći Ćirilu i Metodu kojima je i posvećena sjemenišna crkva, u kojoj su duhovnu snagu tražile brojne generacije vjernika, svećenika i kandidata za svećeništvo, zahvalivši za crkveno zajedništvo: "Zahvaljujem i za ovu milosnu prigodu u kojoj, kao dio Crkve Kristove, koji je okupljen u Vrhbosansku metropoliju, ovim euharistijskim slavljem, potvrđujemo i očitujemo zajedništvo svoje metropolijske Crkve. To zajedništvo je uvijek, pa i u ovom slavlju, prije svega kristološko, jer je Isus Krist u središtu Crkve i Euharistije po kojoj se On svaki put iznova čini prisutnim pod prilikama kruha i vina i po svojoj Riječi koja odzvanja svetim prostorom". Nadalje je govorio o zajedništvu s Kristom na kojem počiva i zajedništvo vjernika u Crkvi, koje jednako vrijedi za zajedništvo biskupije ili metropolije "jer one su dijelovi i vidljiva očitovanja opće Crkve, velike vidljive Zajednice Isusovih vjernika, koju nazivamo jednom-svetom-katoličkom-apostolskom, na čelu koje je biskup Rima. On je ne samo povijesni nasljednik apostola Petra nego, jer je Petar prije svega karizma i služba, u svakom biskupu Rima svo je petrovstvo Petrovo, to jest sveukupnost Petrove karizme i službe", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

svecanoprimanjepalija 17

Prepustiti se Gospodinovu vodstvu

Govorio je i o iskustvu primanja palija, odnosno o tome kako je na svetkovinu Sv. Petra i Pavla u bazilici Sv. Petra u Rimu, zajedno s metropolitama iz cijeloga svijeta, s papom Franjom slavio svetu misu i pred njim izgovorio zakletvu kako će "uvijek biti vjeran i poslušan blaženom apostolu Petru, svetoj apostolskoj rimskoj Crkvi, Prvosvećeniku, te tvojim zakonitim nasljednicima". Mons. Tomo se osvrnuo i na Papinu propovijed na tom misnom slavlju u kojoj je govorio o pozivu kršćana da ustanu brzo kako bi ušli u dinamiku uskrsnuća i kako bi se prepustili Gospodinovu vodstvu na putovima koje on naznačuje. Posebice su na to pozvani metropoliti, kako bi bili budni čuvari stada i uvijek sa svetim Božjim narodom. " To danas ponavljam kao iskrenu želju da se, uz Božju i vašu pomoć, ostvari u budućem služenju radi širenja Kraljevstva Božjega, sloge u Katoličkoj Crkvi i prijateljstva među svim ljudima. To je također, po zagovoru svete braće Ćirila i Metodija, i zajedno s vama, ponizna molitva Isusu Kristu, Pastiru svih duša, za blagoslov u služenju njemu i njegovu duhovnom stadu. A to je i bratska zamolba svima vama za suradnju u služenju, naviještanju i svjedočenju i za pomoć u svemu što je na slavu Božju i dobro svih ljudi", zaključio je svoju propovijed nadbiskup Tomo.

svecanoprimanjepalija 4

Vrijedi podsjetiti kako je Papa Franjo na svetkovinu svetih Petra i Pavla, 29. lipnja, na kraju euharistijskog slavlja u vatikanskoj bazilici vrhbosanskom nadbiskupu uručio palij kao znak metropolitanske vlasti i povezanosti sa Svetim Ocem. 

Također, ova sveta misa bila je i misa zahvale za sva dobra od Boga primljena u protekloj akademskoj 2021./2022. studenata i djelatnika Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

J.M., KT