Skip to main content
Primopredaja zgrade Sjemeništa u Travniku

Primopredaja zgrade Sjemeništa u Travniku

Nakon višedesetljetne uzurpacije zgrade i ostale nepokretne imovine u Travniku Nadbiskupsko sjemenište "Petar Barbarić" konačno je preuzelo cjelokupnu zgradu u posjed.

Naime, direktor Mješovite srednje škole Adnan Grabus predao je u ponedjeljak, 21. studenoga, ključeve Zdanja rektoru sjemeništa preč. Željku Mariću, a Mješovita srednja škola preselila je u novoizgrađenu zgradu, u ulici Školska. To je zemljište za izgradnju nove zgrade darovala Vrhbosanska nadbiskupija kao naknadu za dobivenu sportsku dvoranu koja sada pripada Katoličkom školskom centru, javlja Nedjelja.ba.

Preostalo je još riješiti oduzetu imovinu koju koristi Kantonalni arhiv, zemljište u blizini kuće obitelji Anić, dio Isusovačkog gaja, kuću nadbiskupa Šarića, koja se zove Biskupovača, zgrade i zemljište na lokaciji Sanatorija, kuću i zgradu u Poturmahali te zemljište u užem centru grada tzv. Grabavica.

Uprava KSC Travnik 1

Proces borbe za oduzetu imovinu, osobito povrat zgrade bio je težak i dugotrajan. Sve je započeo prvi rektor Sjemeništa dr. preč. Pero Pranjić, u svibnju 1998. Vođeno je više sudski postupaka koji nisu dovršeni.

Dom za ljudska prava presudio je u korist Vrhbosanske nadbiskupije potvrđujući nejednako (diskriminatorsko) postupanje prema vjerskim zajednicama u režiji lokalnih vlasti. Ustavni sud je 2012. potvrdio je odluku Doma za ljudska prava te izdao rješenje. Zbog njegova neizvršenja Vrhbosanska nadbiskupija podnijela je apelaciju Europskom sudu za ljudska prava i dobila pozitivno rješenje.

U međuvremenu rektor Sjemeništa je 2017. podnio tužbu za nezakonito korištenje tuđe stvari. Zahvaljujući angažmanu advokata Adisa Ribića dobivena je presuda. Temeljem nje Sjemenište je ušlo u posjed zgrade. Važno je istaknuti kako je Mješovita srednja škola do dana predaje bila u najmu zgrade.

Podsjetimo, o djelovanju Katoličkog školskog centra i Mješovite srednje škole Travnik izrečene su mnoge neistine i manipulacije. Uzimalo se za primjer dvije škole pod jednim krovom, optuživalo za segregaciju učenika, iako je suradnja uvijek bila dobra i stalna.

Redakcija Katoličkog tjednika bila je u Travniku 2018. i snimila prilog o ovom problemu koju možete pogledati ovdje. Reportažu o ustanovi koja odgaja i svetce možete pročitati ovdje.

Ž.I., KT